Családi bölcsődék működését segítő ajánlások COVID-19 járvány idején

2020.05.04.

 

Egy helyre gyűjtöttük a szolgáltatásokra vonatkozó központi előírásokat. Közzé teszünk néhány saját tagunk által készített ajánlást.

Ajánlások gyermekfogadáshoz a COVID-19 járvány idején

-A Nemzeti Népegyészségügyi Központ ajánlása: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/536-gyakorlati-tanacsok-koronavirussal-kapcsolatban-ovodak-bolcsodek-reszere

– Miniszteri útmutató: – https://macske.hu/articles/utmutato-a-koronavirus-terjedesenek-megelozesere-es-a-kockazatok-csokkentesere-a-gyermekek-napkozbeni-ellatasa-koreben-a-bolcsodekre-vonatkozoan/.

– A 152/2020. (IV.27.) Korm.rend az ügyeleteknél jogszabály írja elő  a szülő nyilatkozatát  gyermeke egészségéről,  de a normál nyitva tartás mellett is nagyon fontos, hogy fertőző betegek ne jöjjenek a családi bölcsődébe. Érdemes készíteni egy minta nyilatkozatot, ebben azokat a fertőző betegségekre  jellemző tüneteket felsorolni, amik jelentkezése esetében a gyermek nem jöhet közösségbe.  Ilyen tünetek lehetnek: láz, torokfájás, orrfolyás, nátha, köhögés, fejfájás, gyengeség, fáradékonyság, légzési nehézségek, hányás, hasmenés, bőrkiütés, fülfájás, szemgyulladás…

gondozási, működési javaslatok (Vokony Éva szakértő ajánlása)

COVID19_helyes kezmosas plakát – helyes kézmosás

–  a védekezés megszervezéséről, irányításáról (Grosch Mária szakértő gyűjtése)

 

 

Kérjük csatlakozzanak egyesületünk kezdeményezéséhez: összegyűjtjük mi ajánlható  a családi bölcsődéjükben gyermeket fogadóknak a meglevő minisztériumi és NNK előírásokon kívül.   A szolgáltatóktól kérjük, hogy osszák meg tapasztalataikat, mondják el véleményüket. A témához értők, érdeklődők önkéntes segítségre vonatkozó felajánlásait is nagy segítségnek éreznénk.

Hozzászólásaikat az alábbi linken található  szerkeszthető online táblázatba írják be:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1_U2hacOhXFId1z69XDbLMMRF4ZJluNlxPA9z1s2yB8c/edit?usp=sharing

Az online dokumentum 2020. május 7-én éjfélig lesz szerkeszthető. A beérkező javaslatokról összefoglalót a honlapon közzétesszük.

köszönettel,

MACSKE Elnöksége