Szervezeten belüli kommunikáció

Kommunikációs csoport

A közgyűlésen vállalt feladataink: a tagságon belüli kommunikáció segítése és működtetése, honlapunk továbbfejlesztése, a médiajelenlét összehangolása.

A MACSKE kommunikációs munkacsoportjának tagjai:

 • Farkas Judit (Tesz-Vesz Kuckó Családi Bölcsőde és Játszóház vezetője, Pécs)

 • Gál-Keller Szilvia (Fejlesztő Kuckó Családi Bölcsődék vezetője, Jászberény;

MACSKE módszertani szakértő)

 • Király Anikó (Ficserke Családi Bölcsőde vezetője, Budapest)

 • Szabó Eszter (Vitamini Családi Bölcsőde és Óvoda, Budapest)

 • Szabóné Németh Mónika (Picur Családi Bölcsőde és Magánóvoda, Veresegyház)

 • Timárné Hunya Tünde (MACSKE módszertani szakértő)
 • Utasi-Peszlen Rita (a Blue Elephants Családi Bölcsőde és az Academy4MoMs alapítója)

 

Legfőbb feladatunk a külső és belső kommunikáció összehangolása.

A belső kommunikáció területén célunk a tagságot érintő információk áramoltatása, megfelelő csatornákon való hozzáférhetővé tétele, adatbázisok gyűjtése, GYIK (gyakori kérdések) szerkesztése a weboldalra.

Egységes forma létrehozása az egyesületi tagok és a módszertani szakértők bemutatkozásához, az anyaggyűjtés koordinálása és hozzáférhetővé tétele. (A szakértői bemutatkozások már elkészültek, a napokban fölkerülnek a honlapra. A fényképeket a vészhelyzet miatt később pótoljuk.)

Segítjük az elnökség munkáját a működési folyamatok transzparenssé tételével, hírlevelek rendszeres szerkesztésével (máris kezedben tartod az elsőt ).

Újranyitási kisokos”, illetve „MACSKE kisokos” címmel szakmai tanácsok és közhasznú információk gyűjteményének szerkesztése és közzététele. Az online kommunikáció és az online tanácsadási formák kidolgozása, működtetésének segítése.

Külső kommunikáció területén célunk a családi bölcsődék népszerűsítése, médiamegjelenések szervezése; a MACSKE honlapjának folyamatos fejlesztése, valamint Facebook oldalának tartalmi szerkesztése.

Módszertani csoport

Feladataink: gondozási-nevelési kérdések; képzések, továbbképzések; a módszertani szakértők és az ellenőrzés folyamatának megismertetése, ellenőrzési szempontok áttekintése.

A MACSKE módszertani munkacsoport tagjai:

  • Almádi Gabriella (Tündérkert Családi Bölcsődék vezetője, Budapest)

  • Kelemen Orsolya (Buborék Családi Bölcsőde Hálózat vezetője, Debrecen)

  • Magyarfalvi Éva (MACSKE módszertani szakértő)

  • Petes Beáta (MACSKE módszertani szakértő)

  • Süli Zsuzsanna (Igazgyöngyház Családi Bölcsődék vezetője, Szeged; MACSKE módszertani szakértő)

  • Timárné Hunya Tünde (MACSKE módszertani szakértő)

  • Tóthné Bakó Mónika (Bölömbér Családi Bölcsődék vezetője, Budapest)

A megalakulást követően heti rendszerességgel online megbeszéléseket tartunk. Első körben a meghatározott céljaink közül kiválasztottuk a legsürgetőbbeket:

1. Online bölcsődék segítése

2. NEA pályázat megvalósítása

3. 20 órás továbbképzés kidolgozása Új kollégák kiválasztása és közösségbe illesztése témakörben

4. Jó gyakorlatok gyűjtése és népszerűsítése

1. Mivel megalakulásunk óta nagyot fordult a világ, ezért felmérve az igényeket, az online bölcsődék segítése került az első helyre. Sokan nem tudják elképzelni az online szolgáltatást, vagy azt, hogyan férhet ez össze egyáltalán a bölcsőde fogalmával, ami ugye a közvetlen kapcsolatra, a személyes gondoskodásra épül. Ez teljesen érthető, hiszen normál körülmények között eszünkbe sem jutna ilyesmi. Azonban több család jelezte, hogy a szülőknek nagy segítség lenne, ha jelen lennénk továbbra is a gyerkőc és a család életében, illetve felmerült az igény külön a szülők támogatására, szülőcsoportos megbeszélés keretében, mert bizony ők is nehéz helyzetben vannak jelenleg.

Megkérdeztünk erről két olyan bölcsődevezetőt a módszertani csoportunkból, akik aktívan használják az online felületet, és május 5-én megszerveztük az első online bölcsis találkozót, ahol Kelemen Orsolya és Tóthné Bakó Mónika beszélt nekünk saját tapasztalatairól, arról, hogyan tartják a kapcsolatot a gyerekekkel, szülőkkel a kényszerű zárás óra. Nagy örömünkre a bejelentkezés népszerű volt, sok kérdés érkezett, illetve többen kérték, hogy következő alkalommal mutassunk konkrétumokat. Például milyen tartalmat szolgáltatnak az online bölcsik, illetve miként is lehet megszervezni, lebonyolítani egy szülőcsoportos megbeszélést.

Terveink szerint május 19-én ismét találkozunk, hogy folytathassuk az online bölcsik, szülőcsoportok bemutatását és válaszolhassunk az összes felmerülő kérdésre.

2. A NEA pályázat kapcsán, miután megismertük a részleteket, azt javasoltuk a MACSKE elnökségének, hogy mivel ez egy elég nagy és összetett munka, erre alakuljon egy külön munkacsoport.

3. Azt látjuk, hogy sok esetben a szolgáltatóknak nagy nehézséget jelent az új munkaerő kiválasztása és sikeres beillesztése a kollégák csapatába. Mert a gyerekekhez értünk, abban profik vagyunk, de bizony olykor nem egyszerű munkáltatói szerep. Ezért szeretnénk kidolgozni egy 20 órás továbbképzést e tárgyban, hogy ezzel is segítsük a működtetőket és a koordinátorokat.

4. Fontos, hogy megoszthassuk egymással a tapasztalatainkat, a jó gyakorlatokat, ezért elkezdjük gyűjteni, összeszedni ezeket. Tervezünk ilyen típusú online bölcsődés találkozókat, hogy tudjunk kérdezni, tanulni egymástól.

Feladataink közé tartozik még a módszertani kisokos szerkesztése a honlapra, ahol sokféle módszertani kérdésre fogunk válaszolni. Ehhez minden kedves szolgáltatótól várjuk a további ötleteket!

Működtetői és lobbi csoport

Március 5-én tartották az első működtetői munkacsoport ülést. Foglalkoztak a fizetési osztályba és fizetési fokozatba sorolással kapcsolatos problémákkal; felvetődtek az ellátásra jogosultság problémái; elemezték a működési költségek számításával kapcsolatos problémákat, és ezzel kapcsolatban elkezdődött a megoldási lehetőségek gyűjtése.

A vészhelyzet miatti aktuális tennivalók érdekében jelenleg a levelezőlistán folyik a kommunikáció.

Tagjai: Bossányi Tímea, Ercsey Tamás, Erőssné Söveg Judit, Geri-Nagy Dóra, Grosch Mária, Kohlmann Györgyi, Kovácsné Tóth Erzsébet, Miklós Györgyi, Rabi Edina, Timárné Hunya Tünde, Vartik Melinda